Bereid je dak voor op de Lente

Het belang van dakonderhoud na de Winter

Met het veranderen van de seizoenen en de lente in aantocht, is dit het perfecte moment om aandacht te besteden aan een belangrijk onderdeel van je woning: het dak. De wintermaanden kunnen een zware tol eisen van daken, waarbij sneeuw, ijs, en koude temperaturen het materiaal kunnen beschadigen. Daarom is dakonderhoud essentieel om je huis te beschermen en de levensduur van je dak te verlengen. In dit artikel delen we enkele cruciale tips voor dakonderhoud in de aanloop naar de lente.

Inspectie is de Sleutel

De eerste stap in het onderhouden van je dak is een grondige inspectie. Zoek naar beschadigde, losse, of ontbrekende dakpannen. Controleer ook op tekenen van slijtage of schade rond schoorstenen, ventilatieopeningen, en andere uitstekende delen. Het is belangrijk om eventuele problemen vroegtijdig te identificeren om lekkages en verdere schade te voorkomen.

Reiniging dakgoten en afvoeren

Gedurende de winter kunnen dakgoten en afvoeren verstopt raken met bladeren, takken en ander puin. Dit kan leiden tot waterophoping en uiteindelijk tot schade aan het dak en de structuur van je huis. Zorg ervoor dat je dakgoten en afvoeren grondig reinigt en controleert op blokkades, zodat water vrij kan afvloeien.

Controleer op schimmels en algen

Schimmels, algen, en mos kunnen zich gemakkelijk ontwikkelen op vochtige plekken op je dak. Niet alleen kunnen deze de esthetiek van je dak aantasten, maar ze kunnen ook de structuur beschadigen. Als je tekenen van deze groei ziet, is het belangrijk om dit professioneel te laten reinigen om verdere schade te voorkomen.

Professioneel onderhoud

Hoewel sommige aspecten van dakonderhoud door de huiseigenaar zelf kunnen worden uitgevoerd, is het raadzaam om voor een grondige inspectie en onderhoud een professioneel dakbedrijf in te schakelen. Zij hebben de kennis, ervaring, en het juiste gereedschap om je dak veilig en effectief te onderhouden.

Het dak is een van de meest cruciale onderdelen van je huis, en regelmatig onderhoud is essentieel om het in topconditie te houden. Na de wintermaanden is het vooral belangrijk om je dak te inspecteren en te onderhouden, zodat het klaar is voor de lente en de rest van het jaar. Door aandacht te besteden aan dakonderhoud, kun je kostbare reparaties voorkomen en de levensduur van je dak verlengen.

Graag meer informatie? Onze adviseurs kunnen je alles uitleggen over het onderhoud van je dak. Vul snel ons contactformulier in en we contacteren je zo snel mogelijk.

Het belang van dakisolatie

Een goede investering voor je woning

Dakisolatie is onderdeel geworden van modern wonen. Een investering die niet alleen je huis comfortabeler maakt, maar ook bijdraagt aan energiebesparingen. 

Dakisolatie is een beschermende laag die wordt aangebracht onder het dak van een huis om warmteverlies te verminderen. Het wordt beschouwd als een belangrijke stap in het creëren van een energiezuinige woning en heeft een impact op zowel de winterse kou als de zomerse hitte.

Roofdesign biedt isolatie oplossingen die niet alleen bijdragen aan de vermindering van energieverbruik, maar ook het karakter van je woning versterken.

In de winter helpt dakisolatie om de warmte die in huis wordt gegenereerd vast te houden, terwijl het in de zomer voorkomt dat de hitte van buiten naar binnen dringt. Dit resulteert in een stabielere binnentemperatuur gedurende het hele jaar.

Het belang van dakisolatie 

Een goed geïsoleerd dak is van groot belang voor het handhaven van een aangename binnentemperatuur, het verminderen van energiekosten en het minimaliseren van de ecologische voetafdruk van een huis.

Aanpak 

Er zijn verschillende soorten dakisolatie  beschikbaar. De keuze van het materiaal hangt af van verschillende factoren, waaronder het type dak, budget, en gewenste isolatiewaarden.

Roofdesign begrijpt dat elke woning uniek is en daarom bieden zij op maat gemaakte isolatieoplossingen die voldoen aan de specifieke behoeften en kenmerken van uw huis. Het bedrijf maakt gebruik van hoogwaardige isolatiematerialen om ervoor te zorgen dat koude wordt vermeden en de isolerende prestaties worden gemaximaliseerd.

De voordelen van dakisolatie:

 Energiebesparing:

Lagere verwarmings- en koelingskosten: Een van de meest tastbare voordelen van dakisolatie is het aanzienlijk verminderen van de behoefte aan verwarming in de winter en koeling in de zomer. Dit vertaalt zich direct in lagere energiekosten.

Thermisch comfort:

Consistente binnentemperatuur: Dakisolatie zorgt voor een meer constante binnentemperatuur, waardoor ongemakken zoals koude tocht in de winter en overmatige hitte in de zomer tot het verleden behoren. 

Geluidsreductie:

Vermindering van buitengeluid: Dakisolatie fungeert niet alleen als thermische barrière, maar heeft ook geluidsisolerende eigenschappen. Het dempt geluid van buiten, wat vooral waardevol is als je in een drukke omgeving woont.

Milieuvriendelijkheid:

Verlaagde CO2-uitstoot: Door de verminderde afhankelijkheid van verwarming en koeling draagt dakisolatie bij aan het verminderen van de CO2-uitstoot. Het ondersteunt een milieuvriendelijke levensstijl en past goed binnen duurzaamheidsinitiatieven.

Verhoogde woningwaarde:

Aantrekkelijk voor kopers: Een huis met goede isolatie is aantrekkelijker voor potentiële kopers. Het wordt vaak gezien als een waardevolle investering die de waarde van het onroerend goed verhoogt.

Terugverdientijd:

Langdurige kostenbesparingen: Hoewel de initiële investering in dakisolatie enige kosten met zich meebrengt, betaalt het zichzelf op lange termijn terug door besparingen op energierekeningen.

Dakisolatie biedt niet alleen praktische voordelen zoals verbeterde energie-efficiëntie en kostenbesparingen, maar is ook een strategische beslissing die op de lange termijn zijn vruchten zal afwerpen. Investeer vandaag in dakisolatie en geniet van een huis dat niet alleen warmte vasthoudt, maar ook een tijdloze uitstraling behoudt.

Graag meer informatie? Onze adviseurs kunnen je alles uitleggen over isolatie. Vul snel ons contactformulier in en we contacteren je zo snel mogelijk.

Schimmel vermijden

SCHIMMEL VERMIJDEN

Iedereen kent het wel, schimmel in woningen… Hoe vervelend! Helaas hebben veel huizen te maken met schimmel.

Schimmel in huis is een veelvoorkomend probleem daarom willen wij jullie tips geven om dit te vermijden en wat je hier tegen kan doen.

Hoe ontstaan schimmels?

Schimmels ontstaan door een of meerdere vochtproblemen. Dit is meestal het geval in natte ruimtes van een pand zoals een badkamer, keuken of de wasplaats. Dit doordat er gebrek is aan ventilatie. Hierdoor kunnen deze oppervlakken nooit opdrogen en blijven ze steeds vochtig. Dit is de ideale plek waar schimmels zich gaan nestelen. Om schimmel tegen te gaan moet je eerst de vochtproblemen aanpakken.

Tips om schimmels te vermijden

  • Vermijd extra vocht in uw woning. Aan extra vocht in je woning moet je denken aan het wasgoed dat je binnen laat drogen. Zorg er voor dat je tijdens het douche of met het koken een raam open zet.
  • Zorg voor de juiste temperatuur in huis. Het is belangrijk dat de muren en plafond niet afkoelen. Laat de verwarming best ’s nachts ook aan staan. Zorg ervoor dat de temperatuur in je woning niet zakt onder de 18 graden.

Laat de temperatuur best niet onder de 15 graden zakken. Hierdoor zal er sneller waterdamp ontstaan. Dit zal op de muren en het plafond slaan. Hierdoor krijg je vochtplekken en schimmels als gevolg.

  • Kijk tijdig na of er problemen zijn waardoor schimmels ontstaan. Denk aan lekken, opstijgende grondvocht of koudebruggen
  • Zorg voor de juiste luchtvochtigheid. Je kan de luchtvochtigheid checken door gebruik te maken van een hygrometer. Dit kost meestal rond de 20 euro. De vochtigheidsgraad moet tussen de 40 en de 60 procent liggen in een woonkamer of slaapkamer. In de keuken en de badkamer is dit net iets meer tussen de 50 en de 70 procent.

EXTRA TIP: Plaats wat extra kamerplanten in je woning. Je hebt heel wat planten die luchtzuiverend werken!

Opendeurdag 26 & 27 november

Geveldesign-Raamdesign-Roofdesign gooit de deuren open op 26 en 27 november. Iedereen is van harte welkom in een van onze toonzalen te Olen en Hever (Mechelen) Wij verwelkomen je graag met een hapje en een drankje. Onze adviseurs staan klaar met advies en geven je graag een woordje uitleg omtrent het isoleren van de woning. Welke soorten isolatie zijn er, welke subsidies en premies worden toegepast, welke mogelijkheden zijn er, …

Op al jouw vragen kunnen wij een gepast antwoord geven.

Waarom nu isoleren en niet morgen?

De hoge energieprijzen zijn haast voor iedereen een regelrechte klap in het gezicht, we zitten nu in een tijdperk dat besparen de nieuwe hype is, het kan ook niet meer anders. We zijn met z’n allen op zoek naar de beste deals en promoties om geld te besparen, maar waar ligt de grootste verliespost? Dikwijls is een slecht geïsoleerde woning de reden dat de energiekosten hoog oplopen. Dit kan opgelost worden door de woning aan te pakken en te isoleren.

Onze WIN actie is ook nog steeds lopende, kies je korting en geniet van een mooie korting, Stella bike of een tuinset van Live-outdoor.

Iedereen is van harte welkom, tot dan!

Hoe combineer je verschillende soorten gevelbekleding

Zowel bij nieuwbouw als renovatie is het belangrijk om de juiste keuze gevelbekleding te maken. Er zijn zoveel verschillende mogelijkheden namelijk de soort, de kleur, de structuur, combinatie van meerdere soorten, …

Bij het renoveren van de gevel kan je ineens de woning op de juiste manier en dus volgens de normen isoleren. Daarnaast is het niet onbelangrijk dat de gevelbekleding volledig binnen jouw stijl ligt. Door de combinatie van meerdere soorten gevelbekleding te gebruiken creëer je de leukste en mooiste uitstraling.

Bij het combineren van verschillende soorten gevelbekledingen is het belangrijk om rekening te houden met een aantal zaken.

Zo is bijvoorbeeld niet elke gevelbekleding even dik. Door de verschillende diktes lijkt het onmogelijk om te combineren maar in de meeste gevallen kan dit opgevangen worden door de gevel ook te voorzien van isolatie. Er kan gespeeld worden met de dikte van de isolatie om op deze manier het verschil in dikte van de bekleding op te vangen. Op deze manier zijn er eindeloos veel combinaties die mogelijk zijn.

Ook de stijl van een gevelbekleding is hierbij belangrijk. Zo creëer je een moderne uitstraling door het gebruik van siliconenharspleister. Als dit gecombineerd wordt met met een houten gevelbekleding voeg je een warm karakter aan de gevel toe. Je krijg een woning die modern oogt, maar toch warm aanvoelt!

Wat dacht je van bepleistering in combinatie met hout? Dit kan voor zowel een moderne als authentieke woningen. Bepleistering en aluminium is ook een mooie combinatie die vooral voor nieuwe woningen gebruikt worden. Hou je van baksteen maar ook van een effen gevel? Je kan steenstrips uiteraard ook combineren met bepleistering. Er zijn dus meerdere combinaties mogelijk. Weet je niet goed waar beginnen en heb je graag meer informatie hierover? Onze adviseurs kunnen je hierover meer informatie geven.

Voor ramen groot of klein moet je bij Raamdesign zijn

Ramen zijn er in verschillende soorten, kleuren, maar ook vormen en groottes. Wist je dat je PVC ramen ook zeer klein kan maken? Dit is perfect voor een raampje in bv. Het toilet, inkomhal of berging. Er zijn kamers en ruimtes in de woning waar een groot raam niet echt aan de orde is, hier is een kleine raam de beste optie. Je wil uiteraard niet dat iedereen door een groot naam in de toiletruimte kan kijken.

Elk raam wordt op maat gemaakt rekening houdend met alle aspecten van de woning. Er zijn verschillende kleuren PVC waaruit je kan kiezen. De meest voorkomende zijn wit en zwart maar het kan natuurlijk ook anders.

PVC is nog steeds nog steeds de meest voorkomende materiaalsoort voor ramen en deuren. Ze  passen in elke stijl van eender welke woning. Daarnaast is PVC prijs/kwaliteit een zeer goede keuze. Ze zijn milieuvriendelijk, isolerend, en er is weinig onderhoud nodig.

Bij deze klanten werden de ramen en deuren vervangen en ook een kleine raam geplaatst naast de voordeur (zie foto)! 

Graag meer informatie over PVC ramen? Onze adviseurs helpen je graag.

Creëer meer ruimte met een dakkapel

Is er onvoldoende plaats in jouw woning en wil je graag meer ruimte creëren? Dan is een dakkapel de perfecte oplossing! Bij oudere woningen werd er niet altijd rekening gehouden om voldoende ruimte te voorzien op zolder. Deze ruimte werd niet altijd gebruikt als leefruimte maar meer als opbergruimte voor rommel. Tegenwoordig is een zolder dus een volwaardige kamer waarin geleefd kan worden. Denk bv. aan een extra slaapkamer, een bureau, speelkamer, opbergruimte, … Je kan alle opties bekijken.

Door het schuine dak verlies je veel ruimte die je zeker kan gebruiken wat enorm jammer is. De oplossing hiervoor is het plaatsen van een dakkapel. Hiermee win je veel ruimte en daarnaast krijg je daglicht in de ruimte.

Bij Roofdesign kunnen we een volledig nieuwe dakkapel plaatsen. Onze partner Geveldesign komt de nieuwe kapel achteraf mooi afwerken met de gewenste bekleding. Hier heb je de keuze uit verschillende soorten bekleding. Ook hier zijn er meerdere opties mogelijk qua afwerking en materiaalkeuze.

Deze klanten kozen ervoor om hun nieuwe dakkapel af te werken met een houten gevelbekleding.

Graag meer informatie over het plaatsen van een nieuw dak met isolatie? Onze adviseurs geven je graag meer informatie over de mogelijkheden en opties. 

Voordelen nieuw dak + isoleren?

Net zoals het isoleren van de gevel en nieuwe ramen te plaatsen, is het isoleren van het dak een zeer verstandige keuze voor wel meerdere redenen. Via het dak gaat de meeste warmte verloren en hierdoor is dit een van de grootste oorzaken van warmteverlies. Een dak is en blijft de ‘hoed’ van de woning, het is dan ook belangrijk dat het dak juist geplaatst is en voldoende geïsoleerd wordt, zo blijft het dak winddicht en beschermt en geeft het bescherming tegen alle weersomstandigheden.

Door het goed isoleren van het dak voorkom je warmteverlies en creëer je een aangename temperatuur in de woning. In de winter blijft de warmte binnen en in de zomer is het aangenaam fris in de woning. Daarnaast krijgt de woning een restyling, er is een ruime keuze aan dakbedekking maar ook kan je uit verschillende kleuren kiezen. 

Je verlaagt het energiefactuur drastisch, dit is zeer goed voor je portemonnee. Door het verlagen van het factuur wordt er automatisch aan het milieu gedacht en ben je ecologisch ook zeer goed bezig.

Naast al deze voordelen zorgt het isoleren van het dak er ook voor dat de woning akoestisch geïsoleerd is. Als je woning gelegen is in een drukke straat of andere plaatsen waar geluidsoverlast dagelijkse kost is, dan is dit zeker de moeite om te overwegen. 

Is de zolder een leegstaande ruimte waar je nog een leuke kamer van kan maken? Door het isoleren kan je hiervan gebruik maken en de ruimte omtoveren naar een speelkamer of andere leuke kamer. 

Bij bouwen (nieuwbouw) en renoveren is het isoleren van de woning een van de belangrijkste factoren. De premies en subsidies zijn dan ook zeer interessant bij deze categorie. Kies je voor gevelisolatie, nieuwe ramen en deuren en een dakisolatie, dan is de premie zeker de moeite waard. De woning is op en top qua isolatienormen en je kan hier enkel voordelen uit halen. 

Voordelen dakisolatie

  • Energiebesparend (lager factuur)
  • Verhoogde waarde van de woning 
  • Geluiddempend
  • Aangename temperatuur
  • Mogelijkheid tot uitbreiding kamer
  • Premies en subsidies
  • Ecologisch 

Graag meer informatie over het plaatsen van een nieuw dak met isolatie? Onze adviseurs geven je graag meer informatie over de mogelijkheden en opties. 

Waarom nieuwe ramen plaatsen

Net zoals bij gevelisolatie is het ook verstandig om de ramen van de woning te bekijken. Als de ramen enkel glas of simpel dubbele beglazing hebben, kunnen ze best vervangen worden. Er zijn verschillende soorten en kleuren ramen en deuren, je zal dus steeds de ramen vinden die binnen je stijl en bij de woning passen. 

Het is natuurlijk een extra investering die je moet doen maar je zal er geen spijt van krijgen. Ook voor het plaatsen van nieuwe ramen en deuren kan een premie of subsidie aangevraagd worden. 

Door nieuwe ramen te voorzien zal er meer wooncomfort ontstaan. In de zomer zal de woning aangenaam aanvoelen en in de winter zal de koude niet kunnen binnendringen en zorg je dat de warmte de woning niet verlaat, daarnaast resulteert dit in een zeer interessant energieverbruik. Je zal heel wat besparen op het energiefactuur. 

Je staat er misschien niet altijd bij stil maar door nieuwe ramen te plaatsen kan je ook geluiden van buitenaf verminderen. Deze ramen werken geluiddempend, voor een woning aan een drukke baan is dit dus zeker een mooi gegeven.

Voordelen

  • Energiebesparend (lager factuur)
  • Verhoogde waarde van de woning 
  • Geluiddempend
  • Aangename temperatuur
  • Mooie ramen en deuren die bij de woning passen

Waarom buitenmuurisolatie

Gevel isoleren 

Valentijn staat weer voor de deur. Zoek je een origineel cadeau? Gun jezelf en je partner een geschenk waar je nog jaren van kan genieten en investeer in een nieuwe gevel. Het is ten slotte elke dag toch een beetje valentijn. 

Door de woning te isoleren met buitenmuurisolatie kan je jouw liefdesnestje voorzien van een aangenaam binnenklimaat en hierdoor gaat de energiefactuur drastisch zakken. Daarnaast krijgt de gevel een nieuwe uitstraling. Er zijn dus heel wat voordelen aan buitenmuurisolatie. 

Werking buitenmuurisolatie

Het spreekt een beetje voor zich, de isolatie wordt tegen de buitengevel geplaatst. De muren worden hierdoor veel dikker en heeft de woning zijn jasje aan. Vervolgens kies je de gevelbekleding die je verkiest en die bij de woning past. 

Waarom is buitenmuurisolatie interessant

  1. Er zijn verschillende premies en subsidies die je kan verkrijgen bij het isoleren van de woning. Als je de buitenmuurisolatie combineert met een andere soort isolatie zoals het plaatsen van nieuwe ramen of een nieuw dak, kan je een mooi bedrag terugvorderen. 
  2. De gevel krijgt een nieuwe uitstraling en krijgt het uiterlijk waar je zelf volledig achter staat. Je kan kiezen uit verschillende soorten gevelbekleding als je de buitenmuren wil isoleren bv steenstrips, bepleistering, hout, vezelcementplaten, HPL platen, sidings,… Deze soorten zijn beschikbaar in verschillende kleuren en patronen.
  3. In sommige gevallen is het mogelijk om de spouwmuur te isoleren, maar in de meeste woningen is het praktisch onmogelijk door het gebrek aan ruimte. Daarnaast kan je via de spouwmuur niet zo dik isoleren, langs de buitenkant kan je zoveel en zo dik als je wil isoleren. 
  4. Jouw energiefactuur zal enorm zakken. Je hoeft niet te veel te verwarmen in de winter omdat de warmte binnen blijft. In de winter is het langer aangenaam en fris, de koelte blijft binnen. 
  5. De waarde van de woning stijgt. 

Gevelisolatie en de gevelbekleding kan je best laten uitvoeren door een erkende vakman. De gevel wordt volledig volgens de normen afgewerkt. Je kan daarnaast enkel genieten van de premies en subsidies als de werken door een professional worden afgewerkt. De adviseurs van Geveldesign kunnen je hierover meer informatie geven.