vezelcement

Je kan een unieke gevel creëren door de gevel of een deel van de gevel af te werken met vezelcement materialen. Het is ook mogelijk om deze samen te gebruiken met andere materialen. Als je kiest voor een deel te bedekken met vezelcement kan je de gevel een decoratieve meerwaarde geven. Het is mogelijk om vezelcementplaten te gebruiken voor renovatie en nieuwbouw. Ook kan dit materiaal gebruikt worden voor daken.

 

Vezelcement bestaat vooral uit minerale grondstoffen. Om ervoor te zorgen dat de nodige sterkte gegarandeerd wordt, zullen er versterkingsvezels aangebracht worden. Door het gebruik van minerale vulmiddelen zijn de gevelplaten waterbestendig.

Het oppervlak kan een cederhouten structuur hebben. Er worden worden verschillende behandelingen (coatings) uitgevoerd, met de dekkende kleur of natuurlijke basiskleur. In de meeste gevallen worden de lamellen verticaal geplaatst zodat eventueel water in de holte kan verdwijnen. Er moet voldoende ruimte voorzien zijn voor ventilatie en isolatie, er moet dus op een bepaalde minimale afstand van de muur behouden worden.

Soorten 

Vezelcement wordt voornamelijk gebruikt om gevelpanelen en gevelbanden te produceren. Van uitzicht kunnen ze een gladde of gestructureerde oppervlakken hebben. Ze zijn verkrijgbaar in verschillende kleuren. 

De bekendste vezelcement bekleding is de gevelbekleding van Eternit. De looks van de gevelbekleding is zeer strak, dit kan frisheid toevoegen aan jouw woning. Het allerbelangrijkste punt van deze gevelbekleding is de elegante cederhouten structuur.

Bevestiging en uitvoering

De bevestiging hangt vooral af van de fabrikant, maar er zijn verschillende opties:

Zichtbare bevestiging:

De vezelcementplaat wordt meerdere malen vastgespijkerd. Het bevestigingspunt moet minimaal 25 mm van de rand en minimum 75 mm van de boven- en onderkant van de plaat worden geplaatst. Het gat moet ongeveer 1 mm groter voorgeboord worden dan de dikte van het bevestigingsmateriaal.

Blinde bevestiging:

Het bevestigen gebeurt door middel van aluminium plaathaken op het hout, aluminium of andere geschikte frame materialen. Indien er metaal voor het frame gebruikt wordt, moet het metaal licht in gewicht zijn.

Lijmen:

Er wordt een hoogwaardige polymeerkit gebruikt, namelijk een lijmsysteem dat technisch gekeurd moet worden.

Voordelen

  • Brandveilig en recycleerbaar.
  • Materiaal rot niet.
  • Makkelijk in onderhoud.
  • De vezelcementplaat is vormvast, vorstbestendig en kan ook bacteriën afstoten.
  • Geschikt voor beide: renovatie en isolatie behandeling.
  • Het materiaal is erg dun, hierdoor wordt de gevel niet dikker.
  • Budgetvriendelijk: goede prijs-kwaliteitverhouding.
  • Gemakkelijk te plaatsen.

Onderhoud

Panelen van vezelcement zijn zeer gemakkelijk in onderhoud. 

Je kan de panelen met een zachte borstel en een zacht reinigingsproduct  behandelen (één of twee keer per jaar) 

Alles hangt af van de ligging van de woning. Ligt de woning in een meer vervuild gebied zoals een stad, dan kunnen de gevelplaten met een vuilafstotende laag interessant zijn. Door de regen worden ze gespoeld en kan het vuil zich niet hechten op de gevel.

Onze brochure over al onze diensten

Onze cataloog bevat een overzicht van al onze diensten en een prachtig lookbook zodat je inspiratie kan opdoen.