Isolatie met afwerking in dakpannen

dakpannen

Een zadeldak wordt meestal aan de binnenkant geïsoleerd. Buitenisolatie is echter ook een uitstekende optie. Een dak dat van buitenaf geïsoleerd is, wordt ook wel een “Sarking dak” genoemd. Deze moderne manier van isoleren van buitenaf biedt een aantal voordelen ten opzichte van de traditionele manier van werken.

Voor- en nadelen van isolatie van buitenaf

Elke isolatiemethode heeft zijn eigen positieve en minder positieve eigenschappen. Dit is ook het geval bij een “Sarking dak” . Overweeg het volgende om te bepalen of dakisolatie van buitenaf de beste optie is:

Voordelen

  • Het interieur van de woning blijft intact. Ook binnen is er geen ruimteverlies. 
  • Sarking dak is snel te realiseren. De binnenruimte, die van binnenuit geïsoleerd is, is lange tijd onbewoonbaar. 
  • De dakopbouw is goed beschermd tegen vocht en weersinvloeden (vorst, uitzetting en krimp). 
  • Interessant voor dakrenovatie. 
  • Bij deze vorm van dakisolatie is de isolatielaag doorlopend. Dit in tegenstelling tot de isolatie langs de binnenzijde, waar sneller koudebruggen kunnen ontstaan

nadelen

  • Dakisolatie aanbrengen vereist de nodige kennis. Zo is een goede dichtheid soms wat lastig te realiseren zonder de juiste kennis en ervaring.

Gewenste isolatiewaarde en materialen

Wilt u in aanmerking komen voor de dakisolatiepremie van de netbeheerder, dan moet de Rd-waarde van uw dakisolatie minimaal 4,5 m²K/W zijn. Om deze waarde te bereiken, kunnen harde polyurethaan isolatieplaten (ongeveer 12 cm dik), zoals Recticel Powerroof isolatieplaten, gebruikt worden. Ze hebben een lambdawaarde van 0,022 W/mK. Maar natuurlijk zijn ook andere isolatiematerialen zoals XPS en PIR mogelijk. Het belangrijkste is om een ​​uiteindelijke thermische weerstand te hebben van minimaal 4,5 m²K/W. Uiteraard is het ook mogelijk om meer dakisolatie aan te brengen. Hoe beter het dak geïsoleerd is, hoe minder energie er verloren gaat.

Hermetische isolatie van het bekistingsdak

Een van de nadelen van het isoleren van het dak van buitenaf is het risico op luchtlekken. Ze kunnen voorkomen bij de verbinding van de dakbasis en bij de verbinding van het dak en de zijwanden. Voor een perfecte isolerende coating kunt u daarom het beste een ervaren dakisolatie-installateur raadplegen. Mits de nodige voorzorgsmaatregelen genomen en de juiste materialen gebruikt worden, zal het dak perfect geïsoleerd zijn.

Voor meer informatie kan je onze adviseurs van Roofdesign contacteren. Zij kunnen je al het nodige advies geven en natuurlijk ook een offerte op maat.